Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія прагне стати «безпечною гаванню» для всіх людей

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленні йдеться, що основне завдання Росії — стати тихою гаванню для «нормальних людей». Усіма своїми діями керівництво Росії хоче лише показати, що їхня країна це «острівець здорового глузду в цьому божевільному світі».

Проте така риторика маскує справжнє обличчя країни-терориста. Говорячи, що Росія хоче захистити всіх людей світу, вона вчиняла і вчиняє воєнні злочини. Зокрема й на території України з початку війни у 2014 році Росія несе розруху: знищує українські міста й села, вбиває тисячі українців. Зокрема, дітей. Водночас пропагандисти вибудовують уявну завісу між усім світом та Росією, говорячи, що по інший бік — вороги. Відтак, виховують у росіян ненависть майже до всіх народів. 

У такий спосіб автори повідомлень виправдовують неспровоковане вторгнення в Україну та просувають наратив, що Україна потребує захисту й допомоги від Росії. Нібито Росія готова допомогти Україні та  простягнути свою руку. 

Нагадаємо, що у нашій новій рубриці «Новомова» ми розказували, як Росія підміняє поняття й називає «окупацію чужих територій» «звільненням».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись