Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці просять у Путіна «повернути їм здоровий ґлузд»

  У повідомленні йдеться, що у Польщі відбувся мітинг, де українці просили у Путіна допомоги. Автори повідомлення додають до публікації світлину, де люди тримають плакат із написом: «Путін, поверни нам здоровий глузд». Це — неправда.

Аналітики проєкту Myth Detector дослідили цей кейс та встановили, що світлина зроблена за допомогою графічного редактора, напис наклали на оригінальне фото. Справжню світлину зробили у Варшаві під час протестів Євромайдану в Україні 2014 року. Організатором мітингу став громадський рух «Євромайдан» у Варшаві. Учасники пройшли до Посольства України у Польщі та вшанували пам’ять загиблих під час подій Революції Гідності. До дійства  долучилися також депутати польського Сейму. 

На справжніх фото зображені плакати з такими гаслами: «Підтримка сердець поляків є результатом вдячності українців» і «Єднаймося у боротьбі проти агресії спільного ворога — Путіна».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись