Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна прагне знищити етнічних угорців, тож масово набирає їх до армії

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленні йдеться, що Україна нібито займається етнічною чисткою угорців на Закарпатті, тобто геноцидом. Мовляв, Україна відряджає саме етнічних угорців на фронт, а решту «не чіпає». Автори повідомлень додають, що водночас українське керівництво хоче позбутися етнічних угорців на території Закарпаття аби досадити Угорщині. 

Аналітики проєкту EU vs Disinfo дослідили цей кейс та встановили, що жодні факти не підтверджують того, що представників нацменшин в Україні, зокрема угорців, непропорційно призивають до української армії. Адже військовозобов’язаний громадянин України може нести військову службу нарівні з усіма, незалежно від того, чи така особа належить до категорії нацменшин, чи ні. Окрім цього, влада Угорщини не робила жодних офіційних заяв про так званий геноцид угорців на Закарпатті чи «етнічну чистку».

Цей меседж вигідний пропаганді, оскільки автори хочуть підживити наратив, що сама Україна нібито займається геноцидом. У такий спосіб пропагандисти хочуть приховати власні воєнні злочини, вбивство та геноцид українців і водночас відбілити себе. 

«Детектор медіа» раніше спростовував фейк, що нібито військовополонених закарпатців Росія передаватиме Угорщині задля досягнення справедливості.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись