Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія передасть військовополонених закарпатських бійців уряду Угорщини

Такий фейк поширили в угорському сегменті соціальних мереж, зокрема у фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що нібито українських військовополонених з-поміж угорської нацменшини Закарпатської області Росія передасть уряду Угорщини. Мовляв, попри те, що військові — українці, вони потребують захисту уряду Орбана, адже етнічно є угорцями й про них ніхто не подбає в Україні. Повідомлення авторів підхопили українські користувачі соцмережі та почали його ширити у різноманітних групах у фейсбуку. Це — неправда. 

Аналітики проєкту Infopost взялися за кейс та дослідили, що це твердження безпідставне, оскільки українські військовополонені перебувають під захистом України, незалежно від того, чи належать вони до якоїсь із нацменшин. За даними видання, фейкову новину опублікувала організація «Békekör Egyesület». За словами журналістів, це типове проросійське угруповання. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ця організація виключно займається питанням угорців як національної меншини Закарпаття.

Ця організація також долучалася до маргінальних мітингів, що мали на меті припинення мобілізації національних меншин, зокрема угорців, на Закарпатті. Як пояснюють журналісти, підготовкою акції займалися представники російських спецслужб, із якими очільник проросійської організації тісно контактує. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись