Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна стане «непридатною для життя»

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Україні скоро почнеться колапс через російські обстріли енергетичної інфраструктури. Мовляв, в Україні стане нестерпно жити, а кількість жертв через відсутність електроенергії «може бути більше, ніж від ядерної зброї». Автори додають, що Україна розплачується за обстріл Кримського моста, адже до того, буцімто, Росія не обстрілювала цивільну інфраструктуру. Окрім цього, автори посилаються на видання «Foreign Affairs» та його ймовірний матеріал, у якому йшлося про колапс України. Це — маніпуляція. 

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс та встановили, що контекст статті повністю спотворили. «Foreign Affairs» справді опублікували матеріал під назвою «Ukraine's Coming Electricity Crisis. How to Protect the Grid from Russian Attacks» («Насувається енергетична криза в Україні. Як захистити мережу від російських атак»), у якій розповідається про проблеми енергетичної системи в Україні. У матеріалі також прогнозується, що може трапитися, якщо не буде вжито ефективних заходів протидії російським обстрілам.

Однак у статті такий «прогноз» можливий лише за умов найгіршого сценарію, журналіст каже, що без «підтримки Заходу», а також «у разі подальших успішних атак російської армії на енергоінфраструктуру України» можливий колапс енергетичної системи. Водночас автор наголошує на тому, як такої катастрофи уникнути.

Поширюючи таке повідомлення, пропагандисти хочуть підживити наратив, що Україна буцімто непридатна для життя через відсутність електроенергії або через високі ціни на комунальні послуги. У такий спосіб автори хочуть посіяти паніку серед українців, щоби дестабілізувати настрої й викликати відчуття, що «нічого не зміниться». Також називаючи так званий колапс помстою за Кримський міст, росіяни вкотре прагнуть перекласти відповідальність за те, що відбувається, на Україну. Мовляв, Росія руйнує інфраструктуру виключно через агресію України. Проте саме Росія є агресором, й саме ця країна розпочала війну. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись