Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Білл Гейтс заявив, що «найбільша небезпека в найближчі кілька років станеться через Україну»

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах та у пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях ідеться, що Білл Гейтс нібито назвав Україну найбільшою небезпекою для світу та заявив, що через неї стануться всі біди. Мовляв, Білл переконаний, що через кілька років зменшиться допомога бідним африканським країнам на тлі війни в Україні. Автори повідомлень посилаються на сайт німецького видання «Handelsblatt», у якому нібито про це згадувалося. Це — маніпуляція. 

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс та встановили, що контекст матеріалу спотворили. Гейтс говорив про останні виклики, які постали перед людством, включаючи пандемію COVID-19 та війну Росії проти України. При цьому філантроп не сказав про те, що найбільша небезпека для світу протягом найближчих кількох років станеться через Україну. Навпаки, Гейтс наголошує, що війна — це велика трагедія не лише для країни, де вона відбувається, а й для всього світу загалом. Тобто жодних згадок про Україну як осередок світової небезпеки не йшлося. 

Поширюючи цю маніпуляцію пропагандисти хочуть показати Україну як країну-невдаху та створити видимість, що весь світ нібито налаштований проти неї.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись