Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Посівна в Україні під загрозою, бо з країни вивезли все зерно

Такий фейк поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику. У повідомленнях ідеться, що зернова угода, в межах якої зерно з українських портів «активно вивозилося до країн Заходу», буцімто для самої України «обернулася катастрофою». Мовляв, унаслідок зернового коридору з країни вивезли практично все зерно, близько 20 мільйонів тонн, зокрема й посівне. Українським фермерам нічим засівати поля. Це — неправда.

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс та звернулися до заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука по коментар. Експерт сказав, що інформація про «зрив посівної» не відповідає дійсності, адже стратегічне забезпечення України зерном повною мірою відповідає внутрішнім потребам. Водночас з України не вивозили все зерно. Як пояснює експерт, цьогорічна посівна кампанія, як і у 2022 році, пройде в максимально складних умовах. Він акцентує, що саме широкомасштабне вторгнення Росії підриває основи продовольчої безпеки не лише в Україні, але й в усьому світі. 

Пропагандисти неодноразово маніпулювали питанням продовольчого забезпечення України. У такий спосіб вони підживлюють наратив, що Україна не піклується про українців, а лише намагається догодити країнами Заходу, нібито надсилаючи все зерно.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись