Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українське керівництво вмикає повітряну тривогу, щоб залякати своїх партнерів

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленні йдеться, що під час візитів іноземних високопосадовців, вмикають повітряну тривогу наказом Володимира Зеленського. Мовляв, це переконає партнерів постачати Україні зброю, адже це «лячний досвід». Автори повідомлень наводять приклад, коли 16 лютого відбулася зустріч міністра закордонних справ Ізраїля Елі Коена з українською колегою Дмитром Кулебою. Автори переконують, що Україна спеціально тоді ввімкнула повітряну тривогу в Києві. До публікації й також додають світлину обох міністрів і напис: «очільника МЗС Ізраїлю не вдалося переконати постачати зброю навіть після ввімкнення тривоги»

Ця теза не має жодного підтвердження, оскільки повітряну тривогу вмикають із кожною новою загрозою для повітряного простору України. 16 лютого згідно з мапою тривог було оголошено 70 тривог по всій Україні, зокрема дві у Києві. Українське керівництво не вмикає тривогу  нависне. Увесь процес ввімкнення тривоги не залежить лише від однієї людини, а виконується низкою спеціалістів. 

Пропагандисти поширюють цей меседж, щоб створити видимість, що Україна робить все можливе, щоб випросити зброю в західних партнерів. Мовляв, українська влада вдається до обману та «хитрощів».

Нагадаємо, «Детектор медіа» вже пояснював меседж щодо того, що нібито Зеленський не вмикає повітряну тривогу, аби не лякати українців. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись