Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: теорія «України-маріонетки»

Пропагандисти постійно повторюють те, що Україна не має власної державності і що нею керують або Сполучені Штати Америки, або інші сили. І якщо хтось використовує це лише як політичну метафору, то є люди, які справді вірять у те, що український уряд і держава є лише видимістю.  

У цій теорії намішані інші теорії змови: про «світовий уряд», «єврейську змову» і «злий Захід». Конспірологи можуть розповідати про «Україну-маріонетку», опираючись як на одну із цих теорій, так і на всі одночасно. Наприклад, твердження про те, що Україну контролює ООН, є не надто поширеним. Тоді як набагато більше тих, хто підтримує тезу, начебто Україною керує Ізраїль або «уряд єврейської змови», оскільки її президент і низка представників політичної та фінансової еліти так чи інакше повʼязані з Ізраїлем. Прихильники цього відтінку теорії змови про «Україну-маріонетку» поширюють антисемітизм, оскільки навʼязують своїм аудиторіям нічим не підтверджені обвинувачення проти євреїв. Загалом, конспірологи вірять, що Україною керує хто завгодно, навіть рептилоїди, але не українці. Таким чином вони підривають суб’єктність української держави для того, щоб на цій конспірологічній теорії надбудовувати пропагандистські меседжі. 

Коріння теорії про «Україну-маріонетку» тягнеться з радянських часів і пов'язане з браком інформації про роботу державних органів. Радянським громадянам не пояснювали, як працює політична система. Відповідно, «на кухнях» почали вигадувати різні теорії та пояснення того, що в державі відбувається. Згодом, із розпадом СРСР, ті ж росіяни стали шукати виправдання бідності та провалу низки реформ у своїй державі, тому й почали вірити в те, що насправді Росія, Україна, Польща та інші пострадянські й постсоціалістичні держави є  «проєктами» Заходу, який начебто викачує з нових держав усі ресурси. Із технологічним розвитком, а особливо появою таких месенджерів як «Телеграм», «кухонні розмови» перейшли в інформаційний простір, а російські анонімні телеграм-канали своїми «інсайдами» підміняли знання про те, як працює держава. Ба більше, існує конспірологічна теорія, що Росія за президента Бориса Єльцина була проєктом Заходу. Зокрема, російські медіа поширюють статті про те, що реформи першого десятиліття після 1991 року були спрямовані на руйнування російської економіки та державності. Начебто розпад СРСР теж був спланований Заходом, а політика Єльцина — наступним кроком плану розвалу Росії. 

Поширюючи подібні теорії змови, Росія хоче змусити українців повірити у свою меншовартість. У такий спосіб вона також виправдовує свою агресію: перекладає відповідальність за неї на інші сили або стверджує, що агресія виправдана, адже української держави начебто не існує. Насправді ж, попри твердження конспірологів, Росія залишається самостійним суб’єктом міжнародних відносин, який ставить власні інтереси вище за інтереси інших. Росія безпідставно напала на Україну задля задоволення своїх імперських амбіцій. «Детектор медіа» неодноразово писав про використання цієї теорії як основи для нових фейків.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись