Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Американський актор Дін Норріс закликає Володимира Зеленського боротися з наркозалежністю

У російських медіа, що транслюють прокремлівську риторику, та в російському сегменті фейсбуку поширюють відео з американським актором Діном Норрісом, де він нібито закликає Володимира Зеленського звернутися в реабілітаційний центр для алкоголіків та наркоманів Hazelden Betty Ford. Це відео буцімто опублікував актор в історіях інстаграму та позначив офіційні акаунти Володимира Зеленського та реабілітаційного центру. Це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Myth Detector. Актор Дін Норріс не публікував цього відео в соціальних мережах, також його не поширювали в надійних ЗМІ. Ймовірно, відео купили на платформі Сameo, де можна придбати персоналізовані звернення від знаменитостей. Також на відео немає деталей, які б указували на те, що актор звертається саме до Володимира Зеленського, як і немає згадок про Україну. У відео Дін Норріс звертається до якогось «Владіміра». А фон і одяг актора схожі з тими, що на інших відео з Сameo.

Ба більше, після початку повномасштабного вторгнення актор Дін Норріс підтримав Україну та написав про це у твітері.

У такий спосіб пропагандисти намагаються просувати тезу про те, що Президент України Володимир Зеленський має проблеми з наркотиками та алкоголем, отже, він неадекватний, а весь світ намагається його закликати до лікування. Раніше ми спростовували фейки, що американський боксер Майк Тайсон та американський актор Елайджа Вуд закликали Зеленського лікуватися від алко- та наркозалежності.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись