Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В ООН заявили, що атаки безпілотників на Москву мають припинитися

У російському сегменті фейсбуку поширюють інформацію про те, що в Організації Об’єднаних Націй (ООН) нібито заявили, що «атаки безпілотників на Москву мають припинитися». Автори дописів посилаються на слова заступника офіційного представника генсека ООН Фархана Хака. Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Інформація про те, що атаки безпілотників на Москву мають припинитися, вирвана з контексту. У розшифровці пресбрифінгу 31 липня зафіксована відповідь Фархана Хака на запитання: «Якою є реакція Генерального секретаря на цей інцидент?». Він відповів, що в них немає даних, хто причетний до нападу, і «ми проти будь-яких нападів на цивільні об'єкти і хочемо, щоб вони припинилися».

У такий спосіб пропагандисти намагаються посіяти зневіру серед українців, мовляв, ООН їх не підтримує, та звинуватити Україну у злочинах проти Росії. Раніше ми розповідали про меседж, що Україну нібито перестає підтримувати Захід.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись