Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк США постачають наркотики українським військовим

У російському та литовському сегменті фейсбуку та в анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, поширюється інформація про те, що українські військові отримали від США наркотики, які роблять їх безстрашними на фронті. На відео чоловік у камуфляжній формі показує пакет із логотипом USAID, на якому написані назви хімічних речовин — метилфенідат та ефедрин.  На відео праворуч розміщено прапор США та напис «дуже дякуємо». Також у деяких дописах ідеться про те, що 79-та окрема повітряно-десантна бригада Збройних сил України отримала ефедрин, який використовується у виробництві метамфетаміну, разом із пакетом допомоги США. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту 15min. Ці речовини використовуються для виготовлення ліків та призначаються лікарями. Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) схвалило багато лікарських засобів із діючою речовиною метилфенідат. А ефедрин може міститися в наркотиках, проте лікарі призначають його для лікування закладеності носа.

Також у брендбуку, розміщеному на сторінці USAID, зазначено, що кольори логотипу цієї організації мають бути синій і червоний, а не чорний і червоний, як на відео. Також на сторінці USAID немає інформації про гуманітарну підтримку українських військових.

Ба більше, речник 79-ї окремої повітряно-десантної бригади ЗСУ лейтенант Ярослав Чепурнас підтвердив, що відео є фейковим. Представники бригади спростували 15min отримання допомоги з такими ліками.

У такий спосіб пропагандисти намагаються дискредитувати США та послабити допомогу західних партнерів Україні. А також підтримати вигадки, що українські військові вживають наркотики і почасти їх змушують це робити. Раніше ми спростовували фейк про те, що для українських військових постачають психотропні препарати.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись