Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Більше половини українських військових вживають наркотики

Російська пропаганда постійно просувають меседж про те, що начебто українські військові вживають наркотики. Лише за останню добу російські ресурси та телеграм-канали двічі поширили цей фейк.

Наприклад, РІА ФАН, що належить підсанкційному «повару Путіна» Євгенію Пригожину, розмістили відео з невідомим, якого вони називають колишнім військовим «25 окремої десантно-штурмової бригади», який здався в полон, на ім’я Дмитро. Він каже, що начебто йому пропонували вживати «амфетамін», та бачив, що його вживав його командир. При цьому в матеріалі РІА ФАН стверджується, що 60% бійців «ЗСУ воює під наркотиками», та що їх начебто доставляють в військові частини «Новою поштою». Ніяких доказів цьому не наведено – і навіть чоловік на відео цього не говорить. Також все, що говорить на відео невідомий чоловік, є переказом статті видання «Апостроф», яка була оприлюднена в 2018 році – в ній теж фігурував «боєць десантно-штурмової бригади», але він був анонімним.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись