Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові обстріляли вокзал в Краматорську

В російських телеграм-каналах масово поширюють фейк про те, начебто ВСУ обстріляли вокзал в Краматорську, де відбувається евакуація цивільних. Вони пишуть про те, що начебто у вокзал влучили «Точкою У». Але ці повідомлення з’явилися лише після того, як офіційні органи України, у тому числі, Укрзалізниця, повідомили про щонайменше 30 загиблих та 100 поранених мирних громадян.

Натомість за деякий час до того російськи та сепаратистські телеграм-канали повідомляли, що влучили по вокзалу в Краматорську, де «скупчення ВСУ». Скріни з оригінальними повідомленнями зробив журналіст Денис Казанський. Тепер ці повідомлення видалені або виправлені. Тепер, намагаючись приховати свій черговий військовий злочин, ті самі телеграм-канали, черед яких канал російського пропагандиста Дмитра Стешина, звинувачують українські війська в «спланованому вбивстві цивільних громадян». На фото і відео, яке зняте біля вокзалу, на боці снаряду видно надпис російською «За детей». Як пише Казанцев, саме так росіяни вже робили – коли спочатку похвалилися збиттям «українського транспортного » літака, а потім, коли виявилося, що це пасажирський рейс МН 17, намагалися звинуватити Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись