Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Руйнування Спасо-Преображенського собору в Одесі є постановкою

В американському сегменті фейсбуку, інстаграму та соцмережі «Х», раніше відомої як «Твіттер», поширюють уривки низької якості з трансляції Sky News, де показані кадри операції з розчищення завалів Спасо-Преображенського собору в Одесі з підписом: «Це все кіно». Користувачі соцмереж наголошують, що руйнування собору є постановкою, і як доказ указують на двох жінок, які несуть «важке каміння» надто легко. У відеоролику нібито видно, як «використовується фальшивий реквізит, щоб показати зруйновану війною Україну». Це — фейк. 

Кейс дослідили фактчекери медіа Reuters. Це відео — не постановка. В оригінальній трансляції кращої якості Sky News та на кадрах Rudaw Media Network — Спасо-Преображенський собор, який постраждав під час російської ракетної атаки 23 липня 2023 року. У результаті удару підлога була вкрита щебенем, від декорованих стін повідпадали шматки. А дві жінки, кадри з якими показують пропагандисти, допомагають ліквідувати наслідки ракетного удару і несуть не каміння чи бетон: в електронному листі Reuters Одеська єпархія УПЦ повідомила, що під час реставраційних робіт у соборі в 2002-2010 роках використовувалися легкі сучасні матеріали.

«Зокрема, полегшені декоративні елементи з пінопласту, пінополістиролу тощо, які мають невелику вагу та необхідну структурну міцність», – повідомили в єпархії. «Жінки на відео несуть один із цих елементів».

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати Україну, яка нібито робить інсценування, аби звинуватити в злочинах Росію. Так пропагандисти хочуть приховати терористичні дії агресора та зняти з нього відповідальність. Раніше «Детектор медіа» розповідав, як Росія використовує новомову, зокрема слово «постановка», аби розмити реальність.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись