Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Для українських військових постачають психотропні препарати

Такі дописи поширюють у соціальних мережах. Нібито російські військові знайшли рапорт на ім’я командира 72-ої ОМБр полковника Вдовиченка щодо того, що буцімто «нова партія препаратів», яка надійшла наприкінці червня, «спричиняє занепокоєння». Це фото — фейк.

Як зазначають фактчекери VoxCheck, рапорт не містить конкретної інформації: назв препаратів, їхнього призначення, кількості поставлених одиниць, дат отримання тощо. «Скарги» військових також сформульовані нечітко, згадується лише один випадок насильства серед військових, що нібито стався через «відмову у видачі препарату». 

У «рапорті» допустили як фактологічні, так граматичні помилки. Михайло Драпатий насправді має звання бригадного генерала, а не майора. Станом на липень 2022 Михайло Драпатий є заступником командувача військ оперативного командування «Південь». Командиром 2-го механізованого батальйону 72-ої ОМБр він був ще у 2014 році. Граматичні помилки свідчать про автоматичний переклад «рапорту» з російської мови.

Поширюючи фейковий рапорт, російська пропаганда намагається підтримати вигадки про примусове застосування у ЗСУ наркотиків. Також раніше пропагандисти розповідали, що більша частина українських військових вживають наркотики. Також агітпроп систематично вдається до створення фейкових  «документів». Нещодавно поширювали фейковий документ, що нібито підтверджує втрати української армії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись