Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Зброя, надана США, не потрапляє до України

Російські медіа поширюють такі повідомлення з посиланням на інтерв'ю виконувача обов'язків генерального інспектора Міністерства оборони США Шона О'Доннела американському виданню Bloomberg. Нібито О'Доннелл визнав, що ні США, ні Україна, не можуть зі 100% упевненістю сказати, куди потрапляє зброя, яку вони відправили в Україну. Це — неправда. 

Як пишуть фактчекери грузинського проєкту Myth Detector, російська пропаганда маніпулятивно цитує лише ті частини інтерв’ю, у яких йдеться про можливі порушення, і не згадуються встановлені механізми контролю за зброєю. О’Доннел справді сказав про те, що у Пентагоні розглянуть можливі випадки потрапляння зброї на «чорний ринок». Але поки йдеться лише про припущення, а не про доконаний факт порушень. Також у статті розповідають, що Пентагон має детальні механізми моніторингу озброєнь, які також охоплюють Європейське командування збройних сил США та новий офіс аташе з питань оборони у Києві. Як зазначається у статті Bloomberg, команда О'Доннелла перебувала в Німеччині в червні й обговорювала це питання з представниками Європейського командування. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись