Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна не має «історичних прав» на «Північне Причорномор'я»

Російські медіа пишуть, що нібито Одеса, Миколаїв. Херсон і Запоріжжя, які входять до «Північного Причорномор’я», ніколи не були українськими землями, тож Україна не має жодних «історичних і моральних прав на цей регіон». Тож Росія лише «повертає додому Новоросію». Це — неправда.

Ці території ніколи не були  «исконно русской землей» з «коренным русским населением». Як пише StopFake, починаючи з раннього Середньовіччя південно-східні території України пережили кілька етапів колонізації. Однак, навіть у XIX столітті демографічні дослідження засвідчили, що на цій території проживало 70% українців. За результатами першої «ревизии» (перепису населення) в Російській імперії 85% так званої «Новоросії» також були українцями. У 1851 році в Херсонській губернії, до складу якої входили теперішні Херсонська, Миколаївська, Одеська, частина Кіровоградської та Дніпропетровської областей, а також Придністров'я, понад 70% населення були українцями та лише 3% — росіянами. Найпоширенішою мовою на цих територіях також була українська. Результати наступних переписів населення також вказують на те, що переважна більшість мешканців цих територій були українцями.

Під час Всеукраїнського референдуму 1991 року 90,13% мешканців Херсонської, 90,66% – Запорізької, 85,38% – Одеської, 89,45% — Миколаївської областей підтримали  Акт проголошення незалежності України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись