Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні дислокуються Збройні Сили США

У соціальній мережі Facebook поширюють відео, в якому диктор обговорює російсько-українську війну і натякає, що американські війська перебувають в Україні. Під відео розміщено підпис: «Кінець дороги для Путіна! Армія США в Україні!». Це відео — фейк.

Відео перевірили фактчекери проєкту Logically. На відео немає жодних деталей щодо ймовірної присутності американських військ в Україні: не згадується скільки часу війська перебувають в Україні, в якому регіоні країни вони дислоковані, яка мета їх присутності тощо. Немає жодних інших доказів щодо присутності військових США в Україні.

Згідно зі звітом CNBC, міністр оборони Ллойд Остін наказав військам США, розміщеним в Україні у 2021 році, залишити країну та передислокувати особовий склад до Європи. Міністерство оборони США 12 лютого оприлюднило заяву, в якій уточнило, що 160 військовослужбовців Національної гвардії Флориди, які навчали українських військових, тимчасово передислоковані до Європи. Речник Пентагону Джон Кірбі повідомив, що таке рішення ухвалено з міркувань безпеки.

Російські пропагандисти поширюють фейки про іноземні війська в Україні для того, щоб приховати причини невдач власної армії, мовляв, вони воюють не проти українців, а проти професійних іноземних військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись