Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Анонімні телеграм-канали поширюють фейковий документ Міністерства оборони України про втрати у Збройних силах України

Першоджерелом фейкового документа став телеграм-канал російського пропагандиста Володимира Соловйова. Цей «лист» надрукований нібито на бланку Міністерства оборони України  та адресований секретареві РНБО Олексію Данілову. Підписав його нібито головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, який не має жодного стосунку до листування Міністерства оборони України. Насправді такі документи мав би підписувати міністр Олексій Резніков або ж його заступники. 

Інформація щодо втрат української армії є державною таємницею, тож на «документі» мало б бути відповідне маркування. Крім того, у «листі» купа граматичних помилок, які свідчать, що його автоматично перекладали з російської або ж писала людина, яка погано володіє українською мовою. Ймовірно метою листа є деморалізація українців через вкрай високі цифри щодо «втрат» та підкреслення «звитяги» російської армії для росіян.

Російський агітпроп створює фейкові документи від початку великої війни. Нещодавно поширювали фейкові листи українського та польського МЗС щодо перейменування вулиці на честь Степана Бандери. Також у переліку фейкових документів «укази» президента України про те, що жінки мусять «підтримувати будь-якими засобами та силами дух чоловіків, які стримують військову агресію в Україні» та щодо позбавлення громадянства окремих політиків; «лист» керівника Офісу президента головнокомандувачу щодо того, щоб не використовувати «Байрактари»; «наказ» командувача Нацгвардії розстрілювати військовослужбовців, які здаються в полон; «листи» Міністерства освіти України  про формування списків випускників призовного віку з характеристиками оцінки військово-патріотичного виховання або ж зі шкідливими програмами. Це лише окремі приклади роботи пропагандистів для підриву довіри українців до влади. Спільною рисою всіх цих «документів» є безграмотність та незнання норм українського діловодства.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись