Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Постачання зброї Україні збільшує кількість жертв і затягує «конфлікт»

Про це пишуть російські медіа з посиланням на промову міністра оборони Росії Сергія Шойгу перед Шанхайською організацією співробітництва. У конференції беруть участь у представники Індії, Казахстану, Китаю, Киргизії, Пакистану, Таджикистану, Узбекистану та Білорусії.

Як повідомляє Центр протидії дезінформації, Шойгу озвучив кілька російських пропагандистських меседжів. Насправді усі вони не нові й систематично просуваються російською пропагандою як в українському, так і в закордонному інформаційному просторі.

Йшлося про те, що нібито Захід тисне на незалежні країни «кольоровими революціями» та дезінформацією. Також буцімто Західні санкції штучно створюють продовольчу кризу. Однак саме Росія блокувала вивезення зерна з українських портів та розкрадала запаси на тимчасово окупованих територіях.

Шойгу переконував авдиторію в тому, що США обрали Україну інструментом гібридної війни проти Росії, а також що в межах американської військово-біологічної програми розроблялася біологічна зброя. «Детектор медіа» неодноразово спростовував такі повідомлення.

Ще один давній меседж пропаганди — «українські військові діють, як терористи, залишаючи “випалену землю”, а російські військові на “звільнених” територіях системно налагоджують мирне життя». Насправді ж російська армія щодня обстрілює Нікополь, Харків, Миколаїв та інші українські міста. А «налагодження життя» відбувається лише у пропагандистських сюжетах.

Також російський чиновник повідомив, що наступ уповільнився, щоб мінімізувати жертви серед мирного населення, але «спецоперація триває за наміченим планом». Уже весь світ знає про плани «захопити Київ за три дні», які не вдається реалізувати протягом шести місяців.

На думку Центру, такі звинувачення спрямовані на дискредитацію України як «держави-терориста», а США — як «спонсора тероризму». У такий спосіб пропагандисти намагаються відвернути міжнародну увагу від російських воєнних злочинів та перекласти відповідальність за скоєне на інших.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись