Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Куп’янську радіють окупації та відсвяткували День російського прапора

Російські пропагандисти поширюють «новини» з тимчасово окупованого Куп’янська, що на Харківщині. Нібито містяни тішаться тому, що росіяни прийшли до їхнього міста. Це не так.

Як пише Харківський антикорупційний центр, картинку для російських медіа створюють самі ж росіяни. Фактчекери ідентифікували учасників святкувань. За їхніми дописами дійшли висновку, що участь у регулярних виїздах на окуповану територію України взяли вже понад 700 волонтерів «Молодої гвардії Єдиної Росії». У волонтерських таборах раз на два тижні проводиться ротація, понад 100 добровольців перебувають там постійно. Саме вони й створюють картинку для російських медіа. Одна з «волонтерок» у дописі в соцмережах розповідає, що «Куп’янськ — столиця Харківської області поки Харків не звільнений».

На загальній фотографії, зробленій 22 серпня у Куп’янську, є й куратор так званих «гуманітарних центрів», які на окупованих територіях Харківської області відкрила політична партія «Єдина Росія», росіянин Олександр Мещанінов, що використовує псевдонім «Александр Куликов». На фото також є депутат Ненецького автономного округу від «Єдиної Росії» Андрій Попов. Насправді за такими повідомленнями оцінити наскільки масово взяли участь у «святкуванні» містяни, які залишились в окупації, неможливо.

Таку тактику пропагандисти застосовують не вперше. ЇЇ мета — переконати українців у тому, що мешканці окупованих територій зрадники. Натомість тих, хто залишився з різних причин в окупації, переконують, що в Україні вони не потрібні. Раніше пропагандисти поширювали схожі повідомлення про святкування Дня металурга в тимчасово окупованому Маріуполі Також окупанти поширюють пропагандистські фільми «Маріуполь: хроніки російського міста» та «Русский Херсон. Мы ждали этого 30 лет».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись