Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Маріуполь – російське місто, яке повертається до свого коріння

Як пишуть фактчекери проєкту EUvsDISINFO, цей меседж пропагандисти просували в документальному серіалі з чотирьох епізодів під назвою «Маріуполь: хроніки російського міста», який транслював RT Spanish у серпні 2022 року. Ця теза є частиною дезінформаційної кампанії щодо виправдання незаконної окупації українських територій Росією.

Маріуполь не можна вважати російським містом. Від заснування у 1776 році й до сьогодні Маріуполь завжди був і залишається українським містом. Через географічне розташування місто має стратегічне значення. У квітні 2014 року воно було окуповане російськими військами та проросійськими бойовиками. У червні 2014 року місто деокупували. З 1 березня 2022 року місто знову у блокаді російських окупаційних військ.

Як і в 2014 році, так і у 2022 році українці чинили героїчний спротив окупантам у Маріуполі. Внаслідок російської агресії у 2022 загинули десятки тисяч маріупольців, інфраструктура міста практично зруйнована. Зокрема знищена вся інфраструктура громадського транспорту,  90% не підлягає відновленню.

Раніше російська пропаганда поширювала інформацію, що в Маріуполі «70% проросійськи налаштованого населення». Натомість маріупольців переконували у тому, що за те, що вони залишились у місті, українська влада визнає їх злочинцями.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись