Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Заборона шенгенських віз для росіян – дискримінація за національною ознакою

Пропагандисти розповідають, що сьогоднішня поведінка Європи нагадує поведінку нацистської Німеччини. Нібито це схоже на випадок, коли в Німеччині після 1933 року з’явилися таблички «Juden sind hier unerwünscht» («Євреям тут не раді»). Сьогоднішня дискусія про візи – це як європейська табличка «росіяни тут не потрібні».

Як пишуть фактчекери проєкту EUvsDISINFO, рішення про заборону шенгенських віз для громадян Росії поки не ухвалено. Рішення обговорюватимуть на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Празі наприкінці серпня 2022 року. Заборону на візи для громадян Росії ініціювала прем’єр-міністерка Естонії Кайї Каллас, бо, на її думку, «відвідування Європи є привілеєм, а не правом людини». Ці слова були сказані в контексті повномасштабного російського вторгнення в Україну. Ідею заборони віз підтримав президент України Володимир Зеленський. Він сказав, що росіяни  «повинні жити у своєму власному світі, поки не змінять свою філософію».

Прирівнюючи поведінку Європи до нацистів, росіяни виставляють себе «жертвою несправедливості» та «забувають», що саме їхня армія вдерлася в іншу країну і коїть там воєнні злочини, а європейські санкції є відповіддю, а не першоджерелом.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись