Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Європа отримає дешевий російський газ в обмін на лояльність до Росії

Інакше ціни на газ взимку будуть рекордними та перевищать чотири тисячі доларів за тисячу кубометрів.

Росія використовує ціни на енергоносії як важіль для шантажу Європейських країн. Як пише Центр протидії дезінформації, пропагандисти озвучують для переконання різні аргументи. Вони стверджують, що ймовірно Європа не зможе вчасно заповнити газосховища внаслідок «проблем» з «Північним потоком». Нібито в разі припинення російського газопостачання наявного газу вистачить лише на 2,5 місяця. Буцімто, в очікуванні скрутної зими німці розкупили всі електрообігрівачі, запасаються дровами та утеплюють будинки. До діалогу з Росією Європу має спонукати те, що «європейці не переживуть зиму». Також пропагандисти намагаються переконати Європу у тому, що енергетичні санкції є помилкою, адже спроби заміни постачання російських енергоресурсів зазнали поразки. Мовляв, для європейців подорожчання життя і ціни на енергоносії важливіші за підтримку України.

Росія не вперше застосовує шантаж та залякування для досягнення своєї мети. Раніше пропаганда поширювала тези прессекретаря Путіна Пєскова про те, що країни Європи, які намагаються «покарати» Росію, вже активно платять за це. Також пропагандисти переконували, що санкції заважають «Газпрому» постачати більше газу в Європу.

У такий спосіб російська пропаганда акцентує на економічному зиску співпраці з Росією та пропонує дешевий газ в обмін на лояльність до агресії проти України. Також пропагандисти намагаються приховати, що санкції дієві, а тому активно переконують у зворотному. Європейські країни прагнуть позбавитись від енергетичного шантажу та допомагають Україні попри погрози.

Більше про те, як Росія використовує енергоносії як зброю, чому Росія на фоні жорстких санкцій продовжує вдаватися і до самостійних обмежень поставок газу в Європу — слухайте у подкасті та читайте у текстовій версії інтерв'ю з економічним оглядачем Андрієм Яніцьким

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись