Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція На Херсонщині відтепер буде безоплатна медицина

Про таке повідомляють у російських медіа. Нібито відтепер на Херсонщині не буде проблем з постачанням вакцин, а мешканці регіону зможуть в будь-який час доби звернутися по медичну допомогу. Буцімто це стало можливо завдяки тому, що херсонські лікарі переходять на російську медичну систему. Мовляв, за 30 років незалежності Україна лише зруйнувала потужну радянську медичну систему, тож росіянам доводиться все відновлювати. Це — неправда.

Безоплатна медицина на Херсонщині, як і на всій території України, була й до окупації цієї території росіянами. Відповідно до Конституції України: «У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно». В українській системі охорони здоров’я справді відбулася реформа. Зокрема скоротили кількість лікарень, натомість зросла кількість поліклінік. Як до медреформи, так і після неї будь-хто міг за потреби звернутися по медичну допомогу в будь-який час доби, адже система швидкої медичної допомоги працювала завжди. Як пишуть фактчекери проєкту The Insider, жодних проблем з вакцинами, про які повідомляють окупанти, на Херсонщині не було. 

Нагадаємо, що за повідомленням Головного управління розвідки України окупаційна влада примушувала працівників швидкої невідкладної медичної допомоги до співпраці. Лікарів змушували отримувати російські паспорти, підписувати заяви про роботу в російських медичних закладах та отримувати заробітну плату в рублях. Також на всіх тимчасово окупованих територіях є проблеми із забезпеченням необхідними лікарськими засобами. 

Російські пропагандисти умисно поширюють повідомлення про «покращення», щоб приховати реальний стан справ на тимчасово окупованих територіях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись