Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Маріуполь – російське місто, яке повертається до свого коріння

Як пишуть фактчекери проєкту EUvsDISINFO, цей меседж пропагандисти просували в документальному серіалі з чотирьох епізодів під назвою «Маріуполь: хроніки російського міста», який транслював RT Spanish у серпні 2022 року. Ця теза є частиною дезінформаційної кампанії щодо виправдання незаконної окупації українських територій Росією.

Маріуполь не можна вважати російським містом. Від заснування у 1776 році й до сьогодні Маріуполь завжди був і залишається українським містом. Через географічне розташування місто має стратегічне значення. У квітні 2014 року воно було окуповане російськими військами та проросійськими бойовиками. У червні 2014 року місто деокупували. З 1 березня 2022 року місто знову у блокаді російських окупаційних військ.

Як і в 2014 році, так і у 2022 році українці чинили героїчний спротив окупантам у Маріуполі. Внаслідок російської агресії у 2022 загинули десятки тисяч маріупольців, інфраструктура міста практично зруйнована. Зокрема знищена вся інфраструктура громадського транспорту,  90% не підлягає відновленню.

Раніше російська пропаганда поширювала інформацію, що в Маріуполі «70% проросійськи налаштованого населення». Натомість маріупольців переконували у тому, що за те, що вони залишились у місті, українська влада визнає їх злочинцями.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join