Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Російські пропагандисти поширюють фейки про Херсон у новому фільм RT

Директор російськомовного мовлення каналу RT Антон Красовський зняв фільм про окупований Херсон під назвою «Русский Херсон. Мы ждали этого 30 лет». У фільмі поширили багато фейків – як історичних, так і сучасних. Наприклад, що за Херсон ніхто не бився, хоча це неправда. Що ЗСУ обстрілює житлові будинки в Новій Каховці – хоча ЗСУ завдало ракетного удару по військовому складу. Що Херсон – російське та російськомовне місто. Що в Україні забороняли святкувати 9 травня чи розмовляти російською. Що місцеві жителі мріяли про «звільнення» десятиріччями.

Цю та іншу брехню російського пропагандиста спростовували одразу два  регіональних видання – «Кавун.City» та «Мост». Вони також назвали всіх, з ким спілкувався Красовський: це виключно колаборанти, які зараз намагаються видавати себе за місцеву владу. Серед них Кирило Стрємоусов та Володимир Сальдо, а також решта не надто відомих зрадників. Жодної людини, яка б не була згодна з окупацією, у фільмі не показано. Не розповів Красовський так само і про проукраїнські мітинги на початку окупації, про дії партизанів та катування, тортури, вбивства та викрадення українців у Херсоні та області.

Красовський вже вдруге знімає фільм про «русскіе города» для власного каналу. Раніше він був продюсером такого ж брехливого фільму про Маріуполь.

Фільм намагаються просувати на різних каналах та в соцфільних мережах. Так, українська корстувачка Катя Піддубна розповіла, що їй найдішла пропозиція рекламувати цей фільм у власній групі Вконтакті.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись