Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Тіла загиблих українських солдатів «розбиратимуть на органи» за заповітами

Черговий фейк в межах російського пропагандистського наративу про «чорних трансплантологів на Донбасі». Цього разу анонімні телеграм-канали, пов’язані з російським ГРУ, поширили таку брехню: начебто, зміни в законодавстві, що дозволяють командирам підрозділів завіряти заповіти солдатів, були пролобійовані «чорними трансплантологами». «Легитимный» пише, що до всіх заповітів буде додаток, в якому зазначатиметься, що солдат залишає органи державі або науці, і начебто «чек за кожне тіло солдата – мільйон доларів».

Це – відверта брехня. В Україні можна стати донором органів після смерті, але у разі виконання таких дій: завантажити шаблон на сайті Верховної Ради. Заповнити його та нотаріально завірити, а потім передати згоду-заявку трансплант-координатору. Командирам дозволили завіряти лише заповіти, а не будь-які інші документи – тож стати донором органів просто в окопі навіть теоретично неможливо. Щодо самої процедури забору органів під час війни – цей фейк також неодноразово спростовували: це складна процедура, потребує декількох фахівців, специфічного обладнання, обмежена в часі. Тож трансплантологи не їздять зонами бойових дій, аби підшукати якийсь орган.

Цей поширений меседж – про Україну, в якій начебто всіх розбирають на органи – виник багато років тому і просувається російською пропагандою щонайменше з 2014 року. Це одночасно і «доказ того», що в Україні немає законів, і того, що країна «зубожіла» і українці продають власні нирки, а тепер, під час війни – що Захід використовує «і живих, і мертвих українців» задля власного зиску.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись