Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Тіла загиблих українських солдатів «розбиратимуть на органи» за заповітами

Черговий фейк в межах російського пропагандистського наративу про «чорних трансплантологів на Донбасі». Цього разу анонімні телеграм-канали, пов’язані з російським ГРУ, поширили таку брехню: начебто, зміни в законодавстві, що дозволяють командирам підрозділів завіряти заповіти солдатів, були пролобійовані «чорними трансплантологами». «Легитимный» пише, що до всіх заповітів буде додаток, в якому зазначатиметься, що солдат залишає органи державі або науці, і начебто «чек за кожне тіло солдата – мільйон доларів».

Це – відверта брехня. В Україні можна стати донором органів після смерті, але у разі виконання таких дій: завантажити шаблон на сайті Верховної Ради. Заповнити його та нотаріально завірити, а потім передати згоду-заявку трансплант-координатору. Командирам дозволили завіряти лише заповіти, а не будь-які інші документи – тож стати донором органів просто в окопі навіть теоретично неможливо. Щодо самої процедури забору органів під час війни – цей фейк також неодноразово спростовували: це складна процедура, потребує декількох фахівців, специфічного обладнання, обмежена в часі. Тож трансплантологи не їздять зонами бойових дій, аби підшукати якийсь орган.

Цей поширений меседж – про Україну, в якій начебто всіх розбирають на органи – виник багато років тому і просувається російською пропагандою щонайменше з 2014 року. Це одночасно і «доказ того», що в Україні немає законів, і того, що країна «зубожіла» і українці продають власні нирки, а тепер, під час війни – що Захід використовує «і живих, і мертвих українців» задля власного зиску.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join