Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Британці визначилися, коли виженуть українських біженців

Російські ЗМІ поширюють чергову маніпуляцію про біженців – цього разу вони пишуть, що британці визначилися, коли виженуть українців з домів, де вони зараз мешкають. Як завжди, росіяни маніпулюють даними опитування, яке провела Національна статистична служба Великої Британії. На маніпуляцію звернув увагу StopFake.

Метою опитування було з’ясування портрета людей, що взяли участь у програмі  «Homes for Ukraine», а також встановлення терміну, протягом якого вони готові надавати житло біженцям і за яких умов.

«Існували відмінності в тому, як довго нинішні спонсори хотіли, щоб тривала домовленість про приймання: 19% мали намір надати житло на спочатку узгоджений період у шість місяців, тоді як трохи менше чверті (23%) мали намір надати житло більш ніж на 12 місяців», - пишуть автори дослідження.

Крім того, опитування показало, що з тих, хто планував надати житло на термін від 6 до 12 місяців, 70% заявили, що подальші щомісячні платежі у розмірі 350 фунтів стерлінгів спонукають їх залишати українців довше. 21% учасників програми зазначили, що на їхню готовність допомагати українцям впливає здорожчання життя. Але з даних цього опитування не витікає ані того, що українських біженців «виганяють», ані того, що від «українських біженців» британці втомилися. Навпаки – майже половина з опитуваних пропонує надати житло біженцям на термін більший, ніж планували спершу. А британська влада, зі свого боку, працює над розширенням та подовженням допомоги британцям, які беруть участь у програмі, аби й далі вони приймали у себе українців. Наразі в Великій Британії за програмою «Доми для України» перебуває 100 тисяч українців.

«Втомленість» від українських біженців – одна з найпоширеніших тез російської пропаганди. Раніше схожі повідомлення пропагандисти поширювали про Польщу, Болгарію та Німеччину.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись