Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Німецьке видання поширює російську пропаганду про «спекуляцію допомогою Заходу» в Україні

Німецькі фактчекери Correctiv з’ясували, що видання Unser Mitteleuropa («Наша центральна Європа») оприлюднило неправдиву статтю про те, що начебто директор Бюро економічної безпеки Вадим Мельник визнав, що «Україна розпродає військову допомогу» Заходу та «масове привласнення західних фондів». Начебто він це сказав в інтерв’ю каналу Україна 24.

Ані видання Correctiv, ані редакція Детектора медіа не змогли знайти інтерв’ю Мельника каналу Україна-24 за 5 липня, де б він це заявив. Також  жодні інші джерела такої заяви Мельника не містять. Натомість стаття в німецькому виданні – це фактично дослівний переклад масово поширених 6 липня новин російських ЗМІ. Саме в них була процитована заява Мельника й зазначено, що про це він розповів каналу Україна-24, натомість посилання на інтерв’ю відсутнє і в російських, і в німецьких ЗМІ.

Як з’ясували раніше дослідники з німецького видання Netzpolitik,  «Наша центральна Європа» наближено до австрійських правих партій, а також пов’язано з прокремлівською німецькою правою партією «Альтернатива для Германії» – і неодноразово поширювало меседжі та фейки російської пропаганди. В такій ситуації меседж про «розпродаж зброї та розкрадання фондів» має на меті зашкодити репутації України та припинити підтримку її Заходом, насамперед Німеччиною.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись