Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Малозабезпеченим у Польщі відмовляють у безоплатній їжі через українських біженців

У мережі поширюють відео з їдальні, на якому нібито видно як полякам відмовляють у безплатній їжі. Російські медіа поширили його з коментарем, що нібито чоловікові відмовили в тарілці супу для знедолених. Це — маніпуляція.

Відео записане у Вроцлаві у їдальні World Central Kitchen, яка надає цільову допомогу людям, що постраждали від війни в Україні. На відео справді видно як двом полякам відмовляють у їжі, але пояснюють це тим, що кошти на харчування виділені у цільовий спосіб. World Central Kitchen це — некомерційний благодійний фонд, який допомагає з харчовими продуктами людям, які постраждали через стихійні лиха чи інші кризові явища. Організація допомагає українцям з першого дня війни. Також її представники пояснили, що вони не мають змоги забезпечити їжею кожного мешканця Вроцлава та висловили співчуття через те, що комусь відмовили в їжі. Після цього випадку організація та її партнери вирішили виділити 100 місць для харчування поляків, які потребують допомоги. Російська пропаганда маніпулює відео, оскільки цільові кошти на харчування українців були виділені благодійним фондом, а поляки мають змогу скористатися допомогою в муніципальних центрах. Тобто жодних привілеїв українцям не надають.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись