Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Кремль свідомо сповільнив темпи просування російських військових в Україні

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що темпи просування російських військових в Україні сповільнилися нібито свідомо, мовляв, «щоб уникнути жертв серед мирного населення». Схожі меседжі, що російська армія воює в Україну «не в повну силу» або, «що все йде за планом», російські політики та чиновники поширювали й раніше. Зокрема, таким чином Росія намагається виправдати свої поразки в Україні та створити ілюзію контролю над ситуацією.

Насправді вже тисячі мирних українців, у тому числі й дітей, стали жертвами російської агресії. Звіт Управління Верховного комісара ООН з прав людини свідчить, що станом на 24 травня внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україні загинуло вже 3942 мирних жителів. Станом на 25 травня, за даними Офісу генпрокурора, 238 дітей загинуло, ще 433 дитини поранено внаслідок російської агресії.

Президент Володимир Зеленський назвав заяви російського міністра неадекватними: «З Росії прозвучала чергова абсолютно неадекватна заява про те, ніби вони спеціально пригальмовують наступальні дії. Що ж, після 3 місяців пошуку пояснень, чому їм не вдалося зламати Україну за 3 дні, вони не вигадали нічого кращого, ніж стверджувати, нібито так і планували». З 24 лютого 2022 року російська армія втратила в Україні майже 30 тисяч особового складу, понад 200 літаків, 4500 танків та бронемашин, понад 600 артилерійських систем, 13 кораблів та катерів тощо. «І це вони хочуть перекрити брехнею нібито воюють не на повну силу. Шкода. І настане час, коли вони самі це визнають», — зазначив Зеленський.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись