Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція На Київщині мирних мешканців не пускають у власні квартири, бо туди заселили військових ЗСУ

Російський пропагандист Володимир Соловйов, контрольований спецслужбами РФ телеграм-канал «НачШтабу» та інші прокремлівські медіа поширили інформацію, що в селі Лютіж Київської області нібито мирних мешканців не пускають у власні квартири, бо туди заселили військових ЗСУ. Однак, як пише «НотаЄнота», село Лютіж вони називають «Лютеж», а такого населеного пункту в Україні немає. Разом з цими маніпулятивними тезами, російська пропаганда також поширює відео.

Насправді у селі Лютіж знаходилася база відпочинку, на якій проводить свої збори духовний центр «Відродження», керівником якого є Володимир Мунтян, самопроголошений протестант та «13-й апостол». За інформацією проєкту «НотаЄнота», цю база відпочинку передали для використання захисникам України. Тож на цьому відео не цивільні намагаються потрапити до своїх квартир, а представники «Відродження» проводять мітинги. «Зараз навколо бази проводяться мітинги від сектантів "Відродження", це активно постить у себе "апостол" Володимир Мунтян. Від нього підхоплюють пропагандистські сміттярки. На його сторінці десятки відеозвернень від "прихожан" церкви, які розповідають чи то про ЗСУ, чи то про перевдягнених у форму ЗСУ, про те, що там мародерять і тд. Жодних свідчень окрім емоцій на відео сектантів немає. У підсумку: те, що на відео абсолютно викривлена інформація. Сектанти "Відродження" провокують військовослужбовців», — розповіли фактчекери.

Метою таких вкидів є посіяти ненависть до українських військових серед мирного населення — представити їх не захисникам, а буцімто загарбниками. Завдяки цьому переспрямувати агресію з росіян та демобілізувати суспільство, яке об’єдналося проти агресора. Також подібні вкиди можуть використовувати, щоб втиратися в довіру до мирних жителів, а потім переконувати їх видавати інформацію про українську армію. Це один з методів інформаційно-психологічних операцій. Наприклад, його використовували американці у В’єтнамській війні. Детальніше про це можна прочитати в матеріалі видання «Куншт» із психотерапевтом Едгаром Соболєвим.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись