Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Два батальйони поляків приїхали в Україну, щоб воювати на Донбасі

Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали поширили інформацію, що в Україну нібито прибуло два батальйони поляків, яких буцімто незабаром перекинуть воювати на Донбас. Цей фейк почали розповсюджувати на тлі заяви президента Володимира Зеленського про законопроєкт про особливий правовий статус громадян Польщі в Україні, який має стати «дзеркальною повагою» Польщі, яка ухвалила закон про підтримку громадян України. Він набув чинності 13 березня й урегульовує питання легальності перебування українців у Польщі та надання їм всебічної підтримки.

Попри це, як пише StopFake, російська пропаганда поширює тезу, що український законопроєкт спрямований на «легалізацію поляків, які бажають брати участь у бойових діях проти Росії». Насправді для цього в Україні створили Інтернаціональний легіон територіальної оборони України, де служать громадяни інших країн. До нього входять і поляки, а ще добровольці з Нідерландів, США, Швеції, Данії, Великої Британії, Латвії, Литви та інших країн. Але окремих польських батальйонів в Україні немає. Насправді лише білоруси мають власний батальйон імені Кастуся Каліновського, який нещодавно було збільшено до полку. Урядовий центр безпеки Польщі також спростував заяви про прибуття польських батальйонів до України.

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись