Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Мавпячу віспу створили в біолабораторіях України

Російські медіа поширюють фейк, що США начебто «розробляли в українських біолабораторіях віруси, серед яких була і мавпяча віспа», а поширили його в Європі буцімто «українські біженці». Насправді Міністерство охорони здоров’я України офіційно заявило, що в Україні не зафіксовано жодного випадку мавпячої віспи.

Разом з цим, анонімний телеграм-канал, який адмініструється спецслужбами Росії, «Сплетница» поширює теорії змови, проводячи паралелі між спалахом мавпячої віспи та пандемії коронавірусної хвороби, мовляв це штучно створені захворювання, які начебто запустили спеціально. Насправді мавпяча віспа була вперше виявлена у людей у 1970 році в Демократичній Республіці Конго. З того часу випадки захворювання зареєстровані в 11 африканських країнах. За даними ВООЗ, захворювання зустрічається переважно в районах тропічних лісів Центральної та Західної Африки та іноді «експортується» в інші регіони.

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись