Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation На Київщині мирних мешканців не пускають у власні квартири, бо туди заселили військових ЗСУ

Російський пропагандист Володимир Соловйов, контрольований спецслужбами РФ телеграм-канал «НачШтабу» та інші прокремлівські медіа поширили інформацію, що в селі Лютіж Київської області нібито мирних мешканців не пускають у власні квартири, бо туди заселили військових ЗСУ. Однак, як пише «НотаЄнота», село Лютіж вони називають «Лютеж», а такого населеного пункту в Україні немає. Разом з цими маніпулятивними тезами, російська пропаганда також поширює відео.

Насправді у селі Лютіж знаходилася база відпочинку, на якій проводить свої збори духовний центр «Відродження», керівником якого є Володимир Мунтян, самопроголошений протестант та «13-й апостол». За інформацією проєкту «НотаЄнота», цю база відпочинку передали для використання захисникам України. Тож на цьому відео не цивільні намагаються потрапити до своїх квартир, а представники «Відродження» проводять мітинги. «Зараз навколо бази проводяться мітинги від сектантів "Відродження", це активно постить у себе "апостол" Володимир Мунтян. Від нього підхоплюють пропагандистські сміттярки. На його сторінці десятки відеозвернень від "прихожан" церкви, які розповідають чи то про ЗСУ, чи то про перевдягнених у форму ЗСУ, про те, що там мародерять і тд. Жодних свідчень окрім емоцій на відео сектантів немає. У підсумку: те, що на відео абсолютно викривлена інформація. Сектанти "Відродження" провокують військовослужбовців», — розповіли фактчекери.

Метою таких вкидів є посіяти ненависть до українських військових серед мирного населення — представити їх не захисникам, а буцімто загарбниками. Завдяки цьому переспрямувати агресію з росіян та демобілізувати суспільство, яке об’єдналося проти агресора. Також подібні вкиди можуть використовувати, щоб втиратися в довіру до мирних жителів, а потім переконувати їх видавати інформацію про українську армію. Це один з методів інформаційно-психологічних операцій. Наприклад, його використовували американці у В’єтнамській війні. Детальніше про це можна прочитати в матеріалі видання «Куншт» із психотерапевтом Едгаром Соболєвим.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join