Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський позбавив громадянства Порошенка, Баканова, Філатова, Денісову, Медведчука та Марченко

У соцмережах поширили фейковий документ, нібито указ Володимира Зеленського про позбавлення громадянства колишнього президента Петра Порошенка, екскерівника СБУ Івана Баканова, мера Дніпра Бориса Філатова, ексомбудсмана Людмили Денісову, підозрюваного у держзраді нардепа Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко тощо.

Насправді — документ фейковий. Номер «указу» вказали «502/2022», датований він «23 липня 2022 року». Такий номер був на документі, який ЗМІ поширили раніше, який стосувався позбавлення громадянства інших осіб. Однак дата на тому документі — «18 липня 2022 року». Також у нібито «офіційному документі» припустилися низки помилок. Наприклад, у назві столиці, а саме: написали «Киїеві». Крім того, телеграм-канал, який запустила влада Дніпра для спростування дезінформації, «Стоф фейк Дніпро» пише, що інформація про позбавлення Філатова громадянства — не достовірна.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись