Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні від газопостачання відключать декілька областей

У соцмережах поширюють інформацію, що в Україні від газопостачання відключать декілька областей. Зокрема, такі повідомлення поширюють про Волинську облатають, мовляв туди не надходитиме газ, тому українцям, можливо, «доведеться залишити свої домівки».

Фактчекери проєкту «Брехунець» заперечили цю інформацію, зазначаючи, що на сайті компанії «Нафтогаз України», яка є постачальником газу для українських споживачів, немає жодних згадок про це. Водночас у «Нафтогазі» спростовували інформацію Асоціації постачальників енергоресурсів, що компанія «залишила близько третини українців без обслуговування»: «Саме 18 компаній, які здійснюють діяльність під брендом "Твій ГАЗЗБУТ", ТОВ "Одесагаз-постачання", ДП "КиївГазЕнерджи", ТОВ "ЛУБНИГАЗ-ТРЕЙДИНГ", ТОВ "ГАЗ РЕСУРС КОМПАНІ" та ТОВ "Тернопільміськгаз", залишили своїх клієнтів без природного газу, не повідомили людей про припинення постачання та отримували від них кошти за газ, який не надавали», — йдеться в повідомленні. Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) переніс усі відбори газу побутових споживачів цих компаній, починаючи з травня, на «Нафтогаз України». У «Нафтогаз України» скажуть, що понад 1,3 мільйони споживачів газу були переведені «заднім числом». Однак у цих новинах не йдеться про відключення від газопостачання.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись