Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Указ Зеленського, який примушує жінок «підтримувати будь-якими засобами та силами дух чоловіків, які стримують військову агресію в Україні»

В соцмережах поширюють фейковий «Указ про внесення змін до деяких законодавчих актів України та виходячи з інтересів держи, щодо підтримки відносин між чоловіками та жінками», який нібито поставновляє всім жінкам, які проживають на території України поступатися будь-яким принципам, «вступати у близькість» і задовольняти різні потреби чоловіків, які стримують військову агресію в Україні.

Попри абсурдність формулювань документ містить ряд грубих помилок у тексті, пише StopFake.

У заголовку фраза «інтересів держи» написана не повністю — пропущено кілька літер, «не залежно» — пишеться разом, «посили» — пропущені літери, в тексті також порушені правила пунктуації (в деяких місцях пропущені коми). Це говорить про те, документ не проходив перевірку і не може вважатися офіційним. Як зазначає юрист Інституту Масової Інформації Роман Головенко, в офіційних указах Президента України завжди має бути присутній номер (якого в цьому документі немає). Також дата указу, зазначена у документі (15 березня 2022), не відповідає даті Закону України, на який він нібито посилається (18 березня 2022 року). Тобто виходить, що Указ було підписано ще до набрання чинності Закону. В документі також присутнє посилання на кримінальну відповідальність за невиконання Указу Президента, якої насправді не існує. Додатково Роман Головенко зазначає, що термін «зрада» в Сімейному кодексі України взагалі не згадується.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись