Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Предки французів, іспанців, турків і євреїв прийшли з України, а становлення українського народу налічує 140 тисяч років

12 травня постійний представник Російської Федерації при Організації Об'єднаних Націй і в Раді безпеки ООН Василь Небензя прийшов на засідання з українським підручником з географії за 8 клас і влаштував урок маніпуляції про «нацистську Україну», яку поширили прокремлівські медіа. Він начебто зачитав уривок із підручника, що «предки французів, іспанців, португальців, турків та євреїв прийшли з України». «Оскільки предки французів – це галли, то вони прийшли з Галичини в Україні. А знаєте, що, на думку автора підручника, українці та поляки мають слов'янське походження, а росіяни – угро-фінське?», – сказав росіянин.

Маніпуляція полягає у тому, що у підручнику чітко зазначено, що це одна з теорій, а не твердження. Припускають, що індоєвропейська мовна група могла виникнути на сучасній території України, а згодом розселитися на інші території. Далі у підручнику йдеться, що близькість мови не завжди означає близькість генетичного походження народів чи навіть їхньої раси. Про шо Небендзя промовчав.

Василь Небензя також прочитав підручник з історії України для 7 класу, де начебто йдеться, що «становлення українського народу налічує 140 тисяч років». «Історія України. З найдавніших часів до XV ст.» розпочинається розділом «Найдавніші люди», де зазначено, що «на сучасній території України стародавня людина з’явилася близько 150 тис. років тому» і далі йде мова про кам’яний, мідно-кам’яний (енеоліт), бронзовий та залізний періоди.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця потролив Василя Небензю. Наприкінці свого виступу він повідомив новину для російської делегації: «Дані свідчать, що всі сучасні люди походять від африканської популяції Homo sapiens, яка поширилася з Африки близько 60 тисяч років тому. Я пишаюся тим, що я один із них».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись