Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк 44 жителі Ізюма, тіла яких нещодавно дістали з-під завалів будинку, загинули внаслідок обстрілу ЗСУ

Таку брехню поширюють російські пропагандисти. Про це повідомив у фейсбуці заступник міського голови Ізюма Харківської області Володимир Мацокін.

«Порада російським пропагандистам: якщо ви вже ліпите фейки, принаймні, намагайтесь не користуватись рецептом г...на. Згідно з офіційними даними Генерального штабу ЗСУ, Ізюм було окуповано 1 квітня 2022 року. Окуповано рашистськими військами. То ж яке 9 квітня? Підкажу, знищення багатоповерхівок на вул. Хлібозаводській і Першотравненій відбулось 8-9 березня 2022 року. Зробили це варвари з російської армії під час захоплення міста. Загинуло близько 60 людей, знайдено 44. Намагання такими фейковими репортажами знищити правду ні до чого, окрім покарання, не приведе», – написав Мацокін.

У сюжеті російських пропагандистів на камеру говорить житель Ізюма Сергій Штанько 1989 року народження. Посивілий 33-річний чоловік зазначає, що спершу після обстрілів у будинку вилетіли вікна та двері, а 9 квітня о 9 ранку начебто вистрелили з танка та влучили в перекриття. На запитання з-за кадру: «З чийого боку били? З боку ВСУ чи росії?» Штанько відповідає: «Били з боку мисливського магазину, який за 200 метрів звідси. Хто бив, я не знаю. Могли і ті, й інші. Але… били наші».

За його словами, врятувалися з будинку загалом сім осіб.

У мерії Ізюма впевнені, що Штанька змусили дати таке інтерв’ю під загрозою смерті.

З 6 березня росіяни почали інтенсивні обстріли та авіаудари по Ізюму, внаслідок цього руйнувалися під’їзди багатоповерхівок, знищена вся інфраструктура. Другий місяць Ізюм перебуває під російською окупацією. 10 травня в тимчасово захопленому місті Ізюм у завалах п’ятиповерхового будинку знайшли тіла 44 загиблих цивільних. Серед загиблих є дві сім'ї по п'ять осіб, ще дві – по три.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись