Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Керівник Офісу президента Андрій Єрмак просить ЗСУ не використовувати безпілотники Bayraktar під час бойових дій

В українському сегменті соцмереж з’явився черговий фейковий документ – начебто прохання керівника Офісу президента Андрія Єрмака до керівництва ВСУ не використовувати безпілотники Bayraktar під час бойових дій. В листи, що адресований Валерію Залужному повідомляється, що фото «збитих безпілотників», що поширюють у ЗМІ, шкодить репутації турецького виробника систем, з яким в України планується довготривале співробітництво. Начебто Єрмак просить не використовувати безпілотники на небезпечних напрямках, де йдуть бойові дії. На поширення листа звернув увагу проєкт «НотаЄнота».


Звісно, це черговий фейк, який має на меті дискредитувати Єрмака та довести, що системи Bayraktar неефективні та їх постійно збивають російськи окупанти, пишуть фактчекери. При цьому автори фейку навіть не спромоглися перевірити посаду генерала Залужного, до якого начебто звертається Єрмак: в фейковому листі вказано, що він – «начальник Генштабу». В реальності, Залужний – головнокомандувач ЗСУ, а начальник Генштабу України – Сергій Шептала.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись