Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Енергодарі пожежники проводять огляд техніки перед початком «небезпечного сезону»

Російські телеграм-канали, у тому числі «Війна з фейками», що начебто спростовують «українську дезінформацію» поширюють наступну інформацію: в Енергодарі пожежники вишукались перед своїми машинами через те, що в місті проводять «огляд техніки» перед початком сезону. Це повідомлення – спроба заперечити інформацію, що поширив голова міста, Дмитро Орлов. 19 травня він повідомив у власному телеграм-каналі, що напередодні російські окупанти приїхали до пожежної частини ДПРЧ-1, провели обшук в кабінеті начальника 1 державного пожежно-рятувального загону Віталія Трояна та вивезли його у невідомому напрямку. Сьогодні Орлов виклав декілька відео, на яких пожежники цієї частини вишукалися перед пожежною технікою – це, як пише Орлов, протест проти викрадення Трояна.

Російськи телеграм-канали, аби не визнавати спротив пожежників в окупованому місті, пишуть, що на відео «не чутно жодних вимог», а також немає «обов’язкового для мітингу оточення», а також немає офіційного повідомлення від «міської влади» про мітинг. Напевне, вони за російськими правилами вважають, що на кожний мітинг в Україні повинен бути дозвіл влади, а пожарники будуть чекати на «поліцейське оточення» від окупантів, аби виразити свій протест проти викрадення керівника. На відео, яке НЕ поширюють російськи телеграм-канали, але виклав Орлов, чутно, що пожежники дійсно стоять мовчки, але увімкнули сирени на пожежних машинах. Також мер Енергодару пише, що мітинг розігнали під загрозою використання зброї.

Нагадаємо, що Енергодар був окупований на початку повномасштабного російського вторгнення. В ньому проводили мітинги проти окупантів, які були жорстко розігнані.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись