Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські біженці в Німеччині спалили будинок людей, які надали їм житло

Російські ЗМІ поширюють неправдиву інформацію про те, що українські біженці намагалися спалити російський прапор в будинку, які надали їм місцеві жителі, але спалили не тільки прапор, але й дім. На доказ цього в російських соцмережах та ЗМІ поширюють відео та скріншоти статті, на якому начебто українці – їх в кадрі немає – за допомогою «саморобного "трансформатора Тесли" спробували підпалити російський прапор. Інцидент стався на початку травня 2022 року у селі Вульфен (земля Саксонія-Анхальт). Також на відео показують дівчину, яка плаче, на ім’я Наталі Міхальскі, яка начебто володіє цим згорілим помешканням. На відео та скріншотах є логотип німецького таблоїду Bild.

Як з’ясували фактчекери з німецького видання Correctiv, на відео – пожежа в будинку у місті Валлуфі, передмісті Вісбадена (земля Гессен), - ці кадри є на YouTube з 2013 року і вони не мають жодного до українських біженців. Про цю пожежу також у 2013 році повідомляли місцеві німецькі ЗМІ. Також ані відео, ані скріншоти не мають відношення і до видання Bild - заступник головного редактора газети Тімо Локошат назвав скріншоти фейком: «Bild ніколи не писав цю статтю. Повний фейк», - написав він 17 травня. Інший представник газети підтвердив це ще раз, відповідаючи на запитання фактчекерів – такої статті не існувало.

Єдиним джерелом цього відео є канал на ютьюбі під назвою Nachrichten und Gerüchte («Новини та чутки»). У цього каналу 3 підписника, він створений 14 травня 2022 року та на ньому немає жодного відео, окрім фейкового відео з логотипом Bild. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись