Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські біженці в Німеччині спалили будинок людей, які надали їм житло

Російські ЗМІ поширюють неправдиву інформацію про те, що українські біженці намагалися спалити російський прапор в будинку, які надали їм місцеві жителі, але спалили не тільки прапор, але й дім. На доказ цього в російських соцмережах та ЗМІ поширюють відео та скріншоти статті, на якому начебто українці – їх в кадрі немає – за допомогою «саморобного "трансформатора Тесли" спробували підпалити російський прапор. Інцидент стався на початку травня 2022 року у селі Вульфен (земля Саксонія-Анхальт). Також на відео показують дівчину, яка плаче, на ім’я Наталі Міхальскі, яка начебто володіє цим згорілим помешканням. На відео та скріншотах є логотип німецького таблоїду Bild.

Як з’ясували фактчекери з німецького видання Correctiv, на відео – пожежа в будинку у місті Валлуфі, передмісті Вісбадена (земля Гессен), - ці кадри є на YouTube з 2013 року і вони не мають жодного до українських біженців. Про цю пожежу також у 2013 році повідомляли місцеві німецькі ЗМІ. Також ані відео, ані скріншоти не мають відношення і до видання Bild - заступник головного редактора газети Тімо Локошат назвав скріншоти фейком: «Bild ніколи не писав цю статтю. Повний фейк», - написав він 17 травня. Інший представник газети підтвердив це ще раз, відповідаючи на запитання фактчекерів – такої статті не існувало.

Єдиним джерелом цього відео є канал на ютьюбі під назвою Nachrichten und Gerüchte («Новини та чутки»). У цього каналу 3 підписника, він створений 14 травня 2022 року та на ньому немає жодного відео, окрім фейкового відео з логотипом Bild. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join