Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україну перестає підтримувати Захід

Таку тезу поширили російські медіа та анонімні телеграм-канали, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях стверджують, що Україна втрачає підтримку західних лідерів. Мовляв, усі «втомилися» від війни в Україні. Як аргумент автори пишуть, що голова МЗС Британії Джеймс Клеверлі, мовляв, натякнув, що Україну «не зможуть підтримувати» надалі. Таку заяву посадовець нібито зробив під час засідання Радбезу ООН. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck, які визначили, що насправді слова британського посадовця видумані, а контекст заяви спотворений. Адже у промові голова МЗС висловив підтримку Україні та прихильність до мирного плану Володимира Зеленського. Серед іншого Клеверлі наголосив, що росіяни понесуть відповідальність за злочини, скоєнні на території України. Тобто виступ посадовця не суперечить ідеям підтримки України. Жодних ознак, що Британія збирається позбавити Україну допомоги, нема. 

Так пропагандисти пробують зневірити українців, адже їх нібито перестане підтримувати Захід. Автори системно просувають ідею «зменшення підтримки» та «втоми» Заходу від війни, аби натякнути, що поступово підтримка нібито зменшуватиметься й Україна «залишиться» на одинці без допомоги. Хоча недавній дипломатичний захід у Європі — саміт НАТО у Вільнюсі — довів, що Україну не залишать саму. За його результатами українські посадовці отримали запевнення лідерів НАТО, що Україна стане членом Альянсу після перемоги. Також у підсумку Україна одержала нову зброю, програму тренування пілотів на F-16, новий координаційний орган — Раду Україна-НАТО.  

Що пропагандисти писали про саміт НАТО у Вільнюсі читайте тут

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись