Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Захід «підбурює» Україну нищити Росію

Таку тезу поширили російські медіа та анонімні телеграм-канали, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях стверджують, що насправді ненависть проти Росії плекає Захід, а не Україна. Нібито дії України лише спричинені «впливом неправильних партнерів». Автори дописують, мовляв, війну розпочали з ініціативи Заходу, а Росія всього-на-всього відповідає на дії так званих західних ворогів.

Аналітики проєкту EU vs Disinfo дослідили цей кейс і пояснили, що не Захід, а Росія розпочала війну. Росіяни несуть колективну відповідальність за агресію проти України, яку вони підтримали або відповідними висловлюваннями, або мовчанням. Натомість російський агітпроп переконує, буцімто, це війна Заходу, й у такий спосіб замовчує свої воєнні злочини, скоєні в Україні. 

Тимчасом Москва називає Україну «західним плацдармом», аби натякнути, що Україна — несамостійна держава, керована «зовнішнім управлінням». Так пропагандисти прагнуть сформувати образ країни-маріонетки, яка самостійно не може існувати і повсякчас потребує «захисту». 

Також станом на березень 2023 року загальний обсяг прямої бюджетної допомоги Україні від Європейського Союзу сягнув 4,5 млрд євро — і це лише від початку 2023 року. А за даними Мінфіну, із початку повномасштабного вторгнення ЄС надав Україні 11,7 млрд євро макрофінансової допомоги. Фінансова допомога — це не єдиний напрямок підтримки, яку надає Захід Україні. На сайті Європейської комісії створили хронологію ініціатив, які впроваджував ЄС щодо України. Серед іншого там ухвалення пакетів санкцій, створення механізмів відновлення інфраструктури, надання статусу країни-кандидатки ЄС тощо. Такий підхід свідчить про всеохопну підтримку України західними лідерами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись