Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Джозеф Байден заявив, що у США побороли рак

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що під час одного з брифінгів президент США Джо Байден заявив, буцімто у США «побороли» рак. Автори дописують, що Байден вчергове спіймав облизня й заговорився. У повідомленнях переконують: така поведінка свідчить про «недоумкуватість» посадовця. Це — маніпуляція. 

Фактчекери проєкту VoxCheck узялися за цей кейс і встановили, що 25 липня 2023 року президент США виголошував промову щодо розширення доступу до психіатричної допомоги. Він також прокоментував плани адміністрації щодо інших аспектів медичного сектору. Так він заявив, що прагне знизити захворюваність на рак у США. У ході промови Байден пояснив, що якби мав можливість зробити що завгодно, то насамперед вилікував би рак. Наразі він розглядає можливість максимально знизити захворюваність на рак. Тобто пропагандисти спотворили контекст промови й вигадали власні тези. 

Агітпроп системного намагається дискредитувати президента США, показуючи його «недолугість» та «нетямущість». Нібито стратегічний партнер України взагалі не компетентний і не заслуговує на визнання. У такий спосіб автори висміюють західних лідерів. 

Аналітикині й аналітики нещодавно спростовували схожі кейси про американського президента, де автори хочуть підірвати його авторитет. Наприклад, як Джо Байден буцімто купує книжки про деменцію, «нюхає» підлітка чи то заснув під час зустрічі з президентом Ізраїлю.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись